SiTi Teater BTC

Skok na vsebino


Gozd raja in obisk Miklavža

lutkovno-glasbena predstava

Dječje kazalište Dubrava (Zagreb, Hrvaška), Gledališče Glej (Ljubljana), koprodukcija: Zavod Federac

Avtor predstave Peter Kus  je skladatelj in glasbenik, ki v svojih predstavah raziskuje mejna področja lutkovnega gledališča, posebej v odnosu do glasbe. Pomemben del njegovega ustvarjanja so izvirni glasbeni instrumenti ter njihova uporaba v gledališču. Gozd raja!  je nadaljevanje in poglabljanje Kusovih raziskav. Osrednja ideja predstave je ustvariti zveneče "gozdno gledališče", ki je v materialnem smislu organsko zgrajeno iz predmetov narave. V njem gozdne rastline, deli dreves, korenine, gozdni sadeži in drugi v naravi najdeni predmeti oživijo kot glasbeni instrumenti, lutke ali scenografija.

Osrednja nit uprizoritve so basni o ježku in njegovem najboljšem prijatelju medvedku ruskega prisatelja za otroke Sergeja Kozlova  (1940-2010). Živita v gozdu, ki ga skupaj raziskujeta, v njem srečujeta druge živali ter opazujeta naravo, gozdne pojave in spremembe letnih časov. Skozi njun odnos se razkrivajo teme kot so prijateljstvo, samota, strpnost, občutljivost, čudenje nad svetom in veselje do življenja. Po poteh Ježka in Medvedka se otroci odpravijo na pustolovščino življenja, njegovih tegob, lepot in skrivnosti.

Po predstavi na obisk pride Miklavž!

Sodelujoči


idejna zasnova, režija in glasba: Peter Kus

besedilo in dramaturgija: Ajda Rooss (po motivih basni basni Sergeja Kozlova)

likovna in grafična podoba: Kaja Avberšek

glasbeni instrumenti: Peter Kus, Darko Korošec

kostumi: Iztok Hrga

oblikovanje luči: Borut Bučinel

nastopajo: Bruno Kontrec, Gregor Hrovat, Ivan Štrok, Urška Cvetko

produkcija: Dječje kazalište Dubrava (Zagreb, Hrvaška), Gledališče Glej (Ljubljana)

koprodukcija: Zavod Federacija Ljubljana

Projekt so podprli Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreb

Odzivi


.. to je prava igra glasbe, likovnosti in mladostnega izvajalskega šarma, ki jo je potrebno pozorno poslušati in gledati. To je čarovnija gledališke umetnosti.

Mira Muhoberac, Vijenac (Hrvaška)

Izjemna likovnost in krasen zvok, spojeni z vrhunskim artizmom, nas odmaknejo od običajnega, a od mladih gledalcev terjajo napor aktivnega gledanja. Ta je nato nagrajen z veseljem razumevanja in užitkom doživljanja.
Iva Gruić, www.kazaliste.hr (Hrvaška)

Predstava Gozd raja! je začarala gledalce z z domišljijo navdahnjeno gozdno scenografijo in njenimi prebivalci, ki so preživljali pustolovščine v štirih letnih časih. V režiji Petra Kusa se je v tem glasbenem in lutkovnem gledališču cel oder spremenil v gozdno domovanje medveda in ježka. Avtorjeve predstave predstave začarajo s podobo in zvokom, s humorjem, s pretanjenim občutkom in obilico idej. Igralci Andrea Giordani, Bruno Kontrec, Gregor Hrovat in Ivan Štrok so prepričali z bogatim glasbenim talentom in velikim užitkom nastopanja na odru.
Sophia Juen, Vorarlberg Online 

..drznili bi si navijati po možnosti za čim več gostovanj te trojnosti gozda kot gledališča, glasbila in lutke tudi drugod pri nas, njen ogled pa zelo priporočili.
Uroš Smasek, Večer


Nagrade:
Glasbeno – lutkovna predstava Gozd raja! je v minulih dneh obiskala tri mednarodne festivale na področju Balkana, ki so posvečeni lutkarstvu in gledališču za otroke. Iz njih se je vrnila s petimi novimi nagradami:

- na 2. mednarodnem festivalu gledališča za otroke "Igor Madzirov" (27. – 30. september 2023) v Skopju (Severna Makedonija) je osvojila nagradi za najboljšo glasbo (Peter Kus) in nagrado za najboljšo scenografijo (avtorica likovne podobe Kaja Avberšek, avtor izvirnih glasbenih instrumentov Peter Kus),

- na 18. festivalu Pozorište Zvezdariše (29. 9. – 4. 10.) v Beogradu (Srbija) je celotna ekipa ustvarjalcev predstave prejela nagrado za kreacijo in animacijo lutk. Ob tem je strokovna žirija festivala zapisala: "Avtorska ekipa predstave Gozd raja! z uporabo različnih vrst instrumentov, kreacijo in animacijo lutk, ponudi nov pogled na možnosti predstavljanja narave na odru. Vešče komponirana glasba, dosledna uporaba naravnih materialov pri izdelavi lutk ter domiselna uporaba različnih zvočnih odtenkov, s katerimi pričara različne letne čase, so nekateri od elementov, po katerih si bomo zapomnili ’lutke-instrumente’ te predstave."

- na 22. Mednarodnem festivalu gledališča za otroke (8.-14. 10.) v Banja Luki (BiH) je predstava prejela nagrado za najboljšo glasbo (Peter Kus), o kateri je žirija festivala zapisala: "Glasba v predstavi Gozd raja! oživlja naravni svet s scenskimi elementi, ki zazvenijo z virtuozno tehniko izvajalcev in ustvarjajo scenski prostor-čas, ozvočen z čustvi". Predstava pa je prejela tudi "grand prix" festivala za najboljšo predstavo v celoti. "Jezik predstave Gozd raja! se gradi z nevsakdanjimi tehnikami scenskega izraza v katerem igralci z elementi lutkovnega gledališča in vsem vidnim na odru ustvarjajo stil igre, ki z etičnimi in estetskimi značilnostmi otrokom v publiki ponudi vrhunsko gledališko izkušnjo."

S tem je predstava Gozd raja! skupno osvojila že 19. nagrad na različnih mednarodnih festivalih.

Uvrščena je tudi v letošnji izbor festivala ASSITEJ Artistic Gatherng, ki bo med 20. in 24. 11. 2023 potekal v Novem Sadu in Beogradu v Srbiji. Gre za vsakoletno srečanje svetovnega združenja gledališča za otroke (ASSITEJ) na katerem se na konferencah, posvetih, seminarjih in ogledih izbranih predstav zbere nekaj sto ustvarjalcev in strokovnjakov iz vsega sveta. To v svetovnem merilu zelo pomembno srečanje bo letos prvič potekalo na področju JV Evrope.

- 18. Lutfest, 2017, Sarajevo (BiH) – nagrada za izvirno idejo "Lutkobaz" Marko Kovačević (Peter Kus), nagrada "Magija lutkarstva" Radoslav Lazić, nagrada za najboljšo scenografijo (Kaja Avberšek), nagrada za glasbo (Peter Kus), najboljša predstava po izboru otroške žirije

- 20. Međunarodni festival pozorišta za decu, 2013, Subotica (Srbija) – najboljša glasba

- 24. SLUK festival, 2013, Osijek (Hrvaška) – nagrada za inovacijo v lutkarstvu

-15. ASSITEJ susret profesionalnih hrvatskih kazališta, 2012, Čakovec (Hrvaška) – najboljša glasba, najboljša likovna podoba in oblikovanje inštrumentov, najboljše oblikovanje luči

 

Video


Foto


Gozd raja in obisk Miklavža
Gozd raja in obisk Miklavža
Gozd raja in obisk Miklavža
Gozd raja in obisk Miklavža
Gozd raja in obisk Miklavža
Gozd raja in obisk Miklavža
Gozd raja in obisk Miklavža
Koledar dogodkov
Maj 30 18:00
1na1: Gušti & Tomi M.
Šmarje pri Jelšah - dvorec Jelšingrad
Maj 31 19:30
Mali otroci, veliki problemi
Gledališče De Kam
Jun 6 17:00
Notranji pir
Hotel Thermana Park Laško

Za zaključeno skupino

Jun 6 20:00
1na1: Gušti & Tomi M.
Kulturni dom Šmartno ob Paki
Jun 21 21:00
Notranji pir
Poletno gledališče Studenec
Jun 24 21:00
Notranji pir
Grajsko dvorišče Murska Sobota
Jun 26 20:00
1na1: Gušti & Tomi M.
Hiša na travniku, Dob
Jul 13 20:30
1na1: Gušti & Tomi M.
Dom na Vidmu, Ilirska Bistrica
Jul 24 21:00
Avg 30 21:00
Jamski človek
Grad Rajhenburg

Iskalnik
SiTi Teater BTC - Uvodna stran