SiTi Teater BTC

Skok na vsebino


Zgodovina selfi butla

monokomedija

SiTi Teater BTC in Smehomat

Živimo v dobi spletnih omrežij in selfijev. Naša internetna podoba se včasih zdi pomembnejša od resnične. Postali smo nova človeška vrsta - Homo Selfiens. Toda ali ne segajo korenine selfija že v jamske čase?

Perica Jerković, ki v zadnjih dveh gledaliških sezonah navdušuje predvsem v uspešnici Brade, bo po daljši pavzi na željo številnih gledalcev uprizoril izvirno monokomedijo, v kateri nas bo ponovno povabil v čudovit, barvit, duhovit in tudi razburljiv svet zgodovine upodabljanja človeka. Če vas zanima, kako smo postali nova človeška vrsta, imenovana Homo Selfiens, če občudujete Mono Lizo ali pa samo radi posnamete dober selfi, se pripravite na uro in pol vrhunskega humorja, podprtega z napredno BuTel tehnologijo, s pomočjo katere se v predstavo vključita tudiKlemen Slakonja in Tin Vodopivec.

premiera: 1. oktober 2015

http://www.mladina.si/170192/perica-jerkovic-stand-up-komik/

Ocene in mnenja gledalcev


Odzivi


Govorimo lahko o eni prvih, če ne o sploh prvi stendapovski monokomediji pri nas, ki ima za sabo enoletno študiozno pripravo, trdno konceptualno zasnovo, hermetično dramsko strukturo, dovolj spodobno odrsko dinamiko (zaslon na velikem telefonu, kjer podobe švigajo usklajeno z nastopom in kjer se kot gosta pojavita Tin Vodopivec in Klemen Slakonja) in jasno avtorsko poanto, kar je nekako največ, kar lahko od stendapa sploh pričakujemo. Dlje od tega ne gre, od tu dalje se začne teater v pravem pomenu besede. Tisto, kar Jerkovićev nastop loči od popolne monokomedije, je prostor za improvizacijo.
Smeh niti ni vprašanje. Če te ne žgečka v smejalnih mišicah, te žgečka v možganih, in pot od enega do drugega organa niti ni predolga, ne glede na gledalčevo predznanje. Zadnja leta smo videli kar nekaj šovov, ki so se trudili doseči prav to in so imeli tudi boljše naslove od pričujočega, na koncu pa so se izkazali za dokaj razpršene. Zgodovina selfi butla je pravzaprav najboljši dokaz za to, da naslov sam po sebi še ne naredi predstave …

Žiga Valetič, Pogledi

Glede na prve odzive, plus smeh od začetka do konca predstave, se zdi, da je predstava že na dobri poti, da postane resna konkurenca svoji predhodnici - veliki uspešnici Rojen v Jugi.

Vanja Pirc, Mladina

Nastop je prepreden z avtobiografskimi zgodbami, ki so njegovo najmočnejše orožje, ko v vsakodnevnih peripetijah išče absurde in nepričakovane miselne preskoke. A za razliko od standuperskih celovečercev, ki se naslajajo na asociativno zgradbo in občasno navezavo na predhodno povedano, ki daje vtis strukture, ima Zgodovina selfi butla jasen dramaturški lok, med katerim se najde prostor tudi za resna razmišljanja. V slednjih je posebej vidno izvrstno scenaristično delo, ki ga je Perica opravil s tesnim sodelavcem Markom Komrom - Murčem, saj bi glede na vsesplošno humorno naravo predstave lahko izpadli ceneno ali samoparodično, ampak jim uspe, kje tudi kanček manipulativno - zabrenkati na naša čustva. Preverite tudi sami, kako je neandertalec po imenu Boštjan ustvaril kostno piščal in kako posneti ultimativni selfi. Ni butasto.

Boštjan Gorenc - Pižama, Vklop

Video


Foto


Zgodovina selfi butla
Zgodovina selfi butla
Zgodovina selfi butla
Za gostovanje/odkup pišite na ana@sititeater.si ali pokličite 070/940 920.
Koledar dogodkov
Jun 21 21:00
Notranji pir
Poletno gledališče Studenec
Jun 24 21:00
Notranji pir
Grajsko dvorišče Murska Sobota
Jun 26 20:00
1na1: Gušti & Tomi M.
Hiša na travniku, Dob
Jul 13 20:30
1na1: Gušti & Tomi M.
Dom na Vidmu, Ilirska Bistrica
Jul 24 21:00
Avg 21 20:00
Veveriček posebne sorte
Park Sonce Lucija
Avg 30 20:30
Jamski človek
Grad Rajhenburg

Iskalnik
SiTi Teater BTC - Uvodna stran