SiTi Teater BTC

Skok na vsebino


Sevdah zbor Rosa s prijatelji: Večer sevdalink

koncert

KUD Rosa

Sevdah zbor Rosa je novost na domači glasbeni sceni! Ustanovljen je bil spomladi leta 2021 z namenom ohranjanja tradicionalne bosanske ljudske pesmi sevdalinke. Le ena objava na družabnih omrežjih je bila dovolj, da se je vabilu k sodelovanju že prvi dan odzvalo 16 ljubiteljic sevdaha. 

Beseda sevdah izhaja iz turške besede sevda, ki pomeni ljubezen in je povezana z arabsko besedo sawda, ki pomeni črni žolč, kar je neposredni prevod grške mélaina cholē, iz katere izhaja tudi izraz melanholija. V bosanščini izraz sevdah pomeni hrepenenje, ljubezensko strast, žalost, v širši regiji pa je povezan tudi s pojmom boleče ljubezni in hrepenenja po ljubezni.

Redkokdo ne pozna kakšne sevdalinke. V Bosni ima vsak svojo najljubšo, pa tudi najljubšega sevdah izvajalca. Repertoar zbora Rosa sestavljajo tako melanholične, žalostne pesmi,  kakršna je Kraj tanana šadrvana, kot tudi vesele, poskočne in nagajive, kakršna je Zvijezda tjera mjeseca. Repertoar sestavlja umetniški vodja in zborovodja, akademski glasbenik Saša Čano.

Zbor Rosa trenutno šteje 23 članic, ki nastopajo ob različnih priložnostih na različnih lokacijah, od bosanskih restavracij do Cankarjevega doma. Največji izziv zanje je bil nastop pred enajsttisočglavo množico v dvorani Stožice na koncertu Halida Bešlića. Občasno gostujejo tudi izven Slovenije in vedno navdušijo s svojo energijo in zanimivimi aranžmaji.

Koncert v SiTi Teatru BTC bo njihov prvi samostojni koncert. Pridružil se jim bo tudi zbor Gradski ženski hor Bihać in gost presenečenja.

Na sporedu


Mar 2 Sob
20:00 SiTi Teater BTC

Razprodano

Foto


Sevdah zbor Rosa s prijatelji: Večer sevdalink

Iskalnik
SiTi Teater BTC - Uvodna stran