SiTi Teater BTC

Skok na vsebino


TOSCA BEAT

koncert

PREDSTAVITEV PRVEGA STUDIJSKEGA ALBUMA IN PROMOCIJSKI KONCERT SKUPINE TOSCA BEAT

Skupina TOSCA BEAT, ki se je letos širši javnosti predstavila na izboru za pesem Evrovizije - EMA, predstavlja svoj prvi studijski album, ki s svojo raznovrstnostjo nakazuje širino umeščanja opernega petja v okolje sodobne popularne in klubske elektronske glasbe. 

"Žanrsko se težko opredelimo. Vsaka skladba na plošči nosi svojo zgodbo in s tem svojo zvočno estetiko. Rdeča nit je umeščanje opernega petja v različne zvrsti elektronske glasbe, preplet operno/klasičnega in elektronsko/digitalnega sveta," so ob izzidu svojega prvenca povedale pevke Zala Hodnik, Urška Kastelic in Eva Pavli. Poleg akademskih opernih pevk zasedbo na odru sestavljajo še trije klasični instrumentalisti - akademski čelist Žan Beljan, violinist Luka Beljan in akademska pianistka Kristina Golob ter "beat conductor", sicer tudi akademski violinist JAMirko, ki v zasedbi z miksanjem elektronskih "beatov" deluje kot DJ dirigent.

Album bodo predstavili z glasbeno vizualnim performansom: "Verjamemo, da sta sodelovanje in povezovanje ključna pri ustvarjanju dobrih projektov, zato poskušamo v projekt TOSCA BEAT privabiti čimveč ustvarjalnih ljudi, ki lahko s svojimi veščinami dodajo k boljši vsebini. Vpletenih je že preko 30 ustvarjalcev in zelo se že veselimo, da prvi plod našega sodelovanja prikažemo širši javnosti v četrtek 1. junija zvečer na odru SiTi teatra v Ljubljanskem BTC Cityju. Obiskovalcem želimo pričarati svet, kjer se operno petje in klasika zlijeta z digitalno in elektronsko podobo."

Zala Hodnik, Urška Kastelic in Eva Pavli so tudi so-avtorice glasbe in besedila pri večini pesmi: "Ustvarjamo v angleščini, ker se nam zdi naše sporočilo tako bolj univerzalno, počutimo se nekako bolj svobodne. Seveda si tudi želimo in delamo v smeri, da bi naša glasba prekoračila meje. Pri ustvarjanju materiala za ploščo smo od samega začetka uspešno sodelovale s producentom Petrom Penkom, v zadnjem obdobju pa z JAMirkom, ki je našemu prvencu dodal končno zvočno podobo in sodeloval pri končnem miksu ter masteringu, za katerega je poskrbel Matej Gobec v studiu RSL v Novem mestu, kjer smo naredili tudi zahtevno snemanje opernih vokalov."

Ob najavi prvega studijskega albuma in promocijskega koncerta, TOSCA BEAT predstavlja tudi novi single Drop, sicer že njihov peti, hkrati pa prvi v okviru nove zvočne podobe studijskega albuma. "Včasih obojestranska ljubezen postane tako močna in brezmejna, da izgleda kot zgodba iz sanj. Zato se lahko zdi nerealna, ne vzdrži in poči. Ostane bolečina in upanje, da bi se lahko spet kdaj za hip vrnili v prelepo preteklost. Te občutke smo preoblikovale v melodijo in harmonijo, JAMirko je dodal sodobni "two step garage" ritem in nastal je Drop," so o nastanku pesmi, ki jo spremlja tudi videospot, povedale pevke Zala, Urška in Eva.

Po koncertu bo sledilo tudi glasbeno druženje pod taktirko DJ JAMirka.

Sodelujoči


Zala Hodnik, Urška Kastelic in Eva Pavli - sopran,

Žan Beljan - čelo,
Luka Beljan - violina,
Kristina Golob - klaviature
JAMirko / Mirko Vičentič Polič - DJ
 

Foto


TOSCA BEAT
TOSCA BEAT
TOSCA BEAT <em>Foto: Jani Ugrin</em>
TOSCA BEAT Foto: Jani Ugrin
TOSCA BEAT

Iskalnik
SiTi Teater BTC - Uvodna stran